fbpx

Wat zijn de voordelen van het leren van de Koran?

Het leren van de Koran is een zeer nobele handeling, die elke moslim dagelijks zou moeten uitvoeren. Het geeft hem/haar kennis over alle aspecten van het leven, brengt hem/haar ook dichter bij de Schepper en zal een bewijs zijn van de beloningen van zijn/haar goede daden op de Dag des Oordeels.

Koran leren is evenzeer vereist van zowel moslimmannen als -vrouwen. Moslims beginnen vanaf de eerste levensjaren met het leren van de Koran. De voortdurende verbinding met de Koran door het leren ervan brengt moslims dichter bij de Schepper, brengt grote zegeningen in dit wereldse leven en zal een bron van grote beloning zijn in het hiernamaals.

De voordelen van het leren van de Koran zijn onbeperkt met als belangrijkste voordeel begeleiding naar het rechte pad naar Allah.

“Lezen! In de Naam van jouw Heer Die heeft geschapen (alles wat bestaat). Hij heeft de mens geschapen uit een stolsel (een stuk dik gestold bloed). Lezen! En jouw Heer is de Meest Vrijgevige. Wie heeft (het schrijven) met de pen geleerd. Hij heeft de mens geleerd wat hij niet wist”

[al-‘Alaq 96:1-5]

Het is overgeleverd door `Uthman dat de Profeet (ﷺ) zei: “De beste onder jullie (moslims) zijn degenen die de Koran leren en onderwijzen.” (Bukhari)

Dus deze hadith laat zien dat degenen die geassocieerd zijn met de koran het beste van alles zijn (door het te leren en de heilzame kennis ervan over te brengen.

In aanvulling daarop, de superioriteit van de Koran boven andere soorten van elke andere toespraak, is overgeleverd door Abu Musa Al-Ash`ari dat de Profeet (ﷺ) zei: “Het voorbeeld van hem (een gelovige) die de De Koran is als die van een citroen die goed smaakt en goed ruikt. En hij (een gelovige) die de Koran niet reciteert, is als een dadel die goed van smaak is maar geen geur heeft. En het voorbeeld van een losbandige goddeloze die de Koran reciteert, is als de Raihana (zoete basilicum) die goed ruikt maar bitter smaakt. En het voorbeeld van een losbandige goddeloze die de Koran niet reciteert, is als de colocynth die bitter smaakt en geen geur heeft.

Het belang van het leren van de Koran kan worden begrepen door middel van vele voorbeelden. Het dagelijks lezen van Surah Al Mulk ‘s nachts zal de persoon redden van bestraffing in het graf en is Sunnah van de Profeet Mohammed (ﷺ): “Hij (ﷺ) reciteerde Surah As-Sajdah en Surah Al-Mulk voordat hij ging slapen.”

Ook wordt Surah AL Fatiha uitgeroepen tot Shifa/geneesmiddel voor elke ziekte, het is overgeleverd door Abu Sa`id Al-Khudri: Terwijl we op een van onze reizen waren, stegen we af op een plaats waar een slavin kwam en zei: “Het hoofd van deze stam is gestoken door een schorpioen en onze mannen zijn niet aanwezig; is er iemand onder jullie die hem kan behandelen (door iets op te zeggen)?” Toen ging een van onze mannen met haar mee, hoewel we dachten dat hij zo’n behandeling niet kende. Maar hij behandelde het opperhoofd door iets op te zeggen, en de zieke man herstelde waarna hij hem dertig schapen gaf en ons melk te drinken gaf (als beloning). Toen hij terugkwam, vroegen we onze vriend: “Weet je hoe je moet omgaan met het opzeggen van iets?” Hij zei: “Nee, maar ik behandelde hem alleen met de recitatie van de Moeder van het Boek (d.w.z. Al-Fatiha).” We zeiden: “Zeg er niets (over) totdat we de Profeet (ﷺ) bereiken of vragen, dus toen we Medina bereikten, zeiden we dat tegen de Profeet (om te weten of de schapen die we hadden genomen wettig waren om te nemen of niet). De Profeet (ﷺ) zei: “Hoe kwam hij te weten dat het (Al-Fatiha) gebruikt kon worden voor behandeling? Deel uw beloning uit en wijs mij ook een deel daarvan toe.”

Een andere deugd van de Koran gaat over Surah Al Kahf, het komt in een hadith: “Wie de eerste tien ayahs van Surah Kahf uit het hoofd heeft geleerd, zal gered worden van Dajjal. (Sahih moslim)”

Etiquettes en regels voor het leren van de Koran

  • We leren van de Soennah van de Profeet Mohammed (ﷺ) en van de tradities van zijn metgezellen (Sahaba (R.A)) dat de Koran moet worden gereciteerd met achting en concentratie van hart en geest. Wanneer moslims de Koran uit het hoofd leren of leren, moeten ze deze blijven herzien zodat ze hem niet vergeten, omdat het als zonde wordt beschouwd om de Koran te vergeten nadat ze kennis hebben opgedaan. Allah (s.w.t) heeft ons verplicht kennis van de Koran te leren en deze aan anderen door te geven.
  • Het is een van de etiquettes dat een persoon tijdens het reciteren in staat van Wudu (wassing) is en dat de plaats vrij is van nijasat (onzuiverheden).
  • Het is de verantwoordelijkheid van een moslim om de fouten van andere moslims te corrigeren wanneer hij/zij fouten maakt tijdens het lezen van de Koran.
  • Men zou moeten leren van een leraar die bedreven kennis heeft van de koran met tajweed en tafsir, zodat we de koran beter begrijpen.
  • Bij het lezen van de koran zijn het begrijpen van de inhoud en erover nadenken niet te missen ingrediënten van het hele proces.

We moeten dua doen dat O Allah (s.w.t)! schenk ons ​​het beste begrip van uw heilige boek Koran en leid ons naar het rechte pad, Ameen.

Share

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *


➦ Language